Ga verder naar de inhoud

Deadline: opleidingsplan

01.04.2024

Werkgevers met minstens 20 werknemers moeten jaarlijks, voor 31 maart, een opleidingsplan opstellen.

Wat moet er in zo'n opleidingsplan staan?

Het opleidingsplan is een document (op papier of elektronisch) waarin alle opleidingen en de doelgroep van werknemers waarvoor ze bestemd zijn, worden opgelijst.

Het plan bevat:

  • een overzicht van de formele en informele opleidingen in de organisatie en een uitleg hoe deze bijdragen aan de investering in opleiding;
  • bijzondere aandacht voor risicogroepen;
  • aandacht voor de genderdimensie;
  • aandacht voor knelpuntberoepen;
  • de wijze waarop de evaluatie met de werknemers zal gebeuren.

Zo moeten deze maatregelen ervoor zorgen dat elke werknemer kans op opleiding krijgt. Het plan moet leiden tot een versterking van de competenties van alle werknemers via een doordacht beleid rond opleiding.

Wat is de procedure?

Het plan moet elk jaar op 31 maart opgesteld zijn.

Voorafgaand moet er intern sociaal overleg plaatsvinden. Minstens 15 dagen voor de vergadering plaatsvindt, leg je het plan voor aan de ondernemingsraad, of bij gebrek hieraan, aan de vakbondsafvaardiging. Deze organen geven hun advies uiterlijk op 15 maart.

Is er geen ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging, dan leg je het opleidingsplan voor aan de werknemers, ook ten laatste op 15 maart.

Binnen de maand na inwerkingtreding van het plan moet de werkgever een afschrift bezorgen aan een nog bij KB te bepalen ambtenaar. Voorlopig is er nog geen ambtenaar die hiervoor werd aangeduid. In afwachting hiervan, bewaar je het opleidingsplan zelf binnen de organisatie.

Modeldocument

Op de website van VIVO vind je een sjabloon dat je kan gebruiken voor je opleidingsplan.

Anderen lazen ook dit:

Vereenvoudigde procedure voor de gemeenschappelijke interne dienst

Het wordt eenvoudiger om een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) op te richten.
Op 2 mei 2024 werd een KB gepubliceerd dat de regels versoepelt voor de oprichting van een zogenaamde kleine gemeenschappelijke interne dienst.

Ergonomie op de werkplek - nieuwe regels en verplichtingen voor werkgevers

De Codex over het welzijn op het werk werd aangepast: ergonomie op de werkplek krijgt er een belangrijkere plaats in. De regels zijn in werking getreden op 25 mei 2024. Wat betekent dit voor jou?

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!