Ga verder naar de inhoud

Enquête woon-werkverkeer van de federale overheid

22.07.2024

Wanneer je gemiddeld meer dan 100 werknemers in dienst hebt moet je vóór 31 januari 2025 de enquête van de FOD Mobiliteit en Vervoer invullen. Hieronder lijsten we de basisinformatie even op.

Wat is deze enquête?

Het is een driejaarlijkse bevraging over de woon-werkverplaatsingen van werknemers bij werkgevers die gemiddeld meer dan 100 werknemers in dienst hebben. Je ontving hiervoor ondertussen al brief of e-mail. De FOD Mobiliteit en Vervoer wil hiermee beter inzicht krijgen door nuttige informatie te verzamelen, en stimuleren dat werkgevers duurzame en efficiënte mobiliteitsmaatregelen nemen.

Moet ik als werkgever deze enquête invullen?

Ja. Als je de enquête ontving, ben je verplicht om ze in te vullen. Doe je dat niet? Dan kan je een administratieve geldboete van 200 tot 2.000 euro of een strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4.000 euro oplopen (een zogenaamde 'sanctie van niveau 2').

Alleen Brusselse werkgevers - die al verplicht een bedrijfsvervoerplan (BVP) moeten opmaken - hoeven de federale enquête niet in te vullen*

Hoe wordt het gemiddeld aantal werknemers berekend?

Het gemiddeld aantal werknemers bepaal je op dezelfde manier als voor de sociale verkiezingen. Voor deze enquête bereken je het gemiddelde van de periode van 1 juli 2023 tot 30 juni 2024.

Heb je meerdere vestigingen, dan vul je de enquête in voor elke afzonderlijke vestiging met gemiddeld minstens 30 werknemers. Hiervoor tellen alle werknemers die onder normale omstandigheden ten minste twee dagen per week hun werkdag starten en eindigen op de vestigingseenheid. Het gaat zowel over de eigen werknemers als over de externen die worden tewerkgesteld door een andere werkgever (zoals bijvoorbeeld consultants).

Timing en procedure?

Je ontving de brief of e-mail begin juli 2024 en je hebt tot 31 januari 2025 de tijd om alles in orde te brengen.

Verzamel de nodige gegevens en vul het online formulier op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer in.

https://commuting-survey.mobil...

Wacht niet tot op het laatste moment. Je moet het formulier vooraf - ten laatste op 30/11/2024 - voorleggen voor advies. Je maakt het over aan de ondernemingsraad. Is er geen ondernemingsraad? Dan bezorg je het formulier aan de vakbondsafvaardiging. Is er ook geen werknemersvertegenwoordiging, dan bezorg je het zelf aan je werknemers. Je kan de ingevulde enquête pas bevestigen nadat de ondernemingsraad, de werknemersvertegenwoordiging of de werknemers advies hebben gegeven.

Étapes enquete WWV 2024 NL

* Bedrijfsvervoerplan voor Brusselse werkgevers

Als Brusselse werkgever ben je verplicht om een bedrijfsvervoerplan (BVP) op te maken. De regels zijn grotendeels dezelfde als bij de federale enquête. Wanneer je de voorwaarden van deze Brusselse enquête vervult, moet je niet beide enquêtes invullen.

Je kan bij het invullen van de bevraging van Leefmilieu Brussel voor de volledigheid aangeven dat het ingevulde formulier ook jullie antwoord is op de federale enquête. Normaal worden de gegevens van het BVP automatisch doorgegeven aan de federale overheidsdienst.

Anderen lazen ook dit:

Laatste prognose indexaanpassing

De spilindex is in april 2024 overschreden. Daardoor zullen de lonen in onze sector in juni 2024 met 2% stijgen.

Syllabus loon

In deze syllabus gaan we eerst in op de loonafspraken die gelden in onze sector: de sectorale loonbarema’s, de indexering van de lonen, de eindejaarspremie en het sectorpensioen in PC 329.01.

In het tweede deel gaat het over sociaal-fiscale loonoptimalisatie. Loonoptimalisatie betekent de loonkosten zo laag mogelijk houden en er tegelijk voor zorgen dat de werknemer bepaalde voordelen geniet. We behandelen o.a.: kostenvergoedingen, voordelen van alle aard, vrijgestelde voordelen, sociale voordelen, vrijgevigheden en het resultaatgebonden voordeel.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!