Ga verder naar de inhoud

FAQ Flexi-jobs

05.06.2024

Je kan onder het statuut flexi-job op flexibele wijze een tijdelijke werkkracht aannemen. Een flexi-job is een vorm van tewerkstelling waarbij een werknemer een extra job uitvoert aan gunstige voorwaarden. Het statuut bestaat sinds 2015 en werd ondertussen een aantal keren aangepast.

Let op: maar een beperkt aantal socioculturele organisaties kan gebruik maken van dit type tewerkstelling.

Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen.

Welke organisaties kunnen een flexi-jobber aanwerven, en waarvoor?

Paritaire Comité 329 is niet opgenomen in de lijst met sectoren die gebruik kunnen maken van het flexi-job-systeem. In een beperkt aantal gevallen is het in onze sector toch mogelijk om voor sommige activiteiten beroep te doen op een flexi-jobber.

Zo kan je dit systeem sinds 2024 gebruiken voor de functie van badmeester - alleen redders met diploma, in een publiek toegankelijk zwembad.

Ook organisaties met een hoofdactiviteit in de evenementensector kunnen deze tewerkstellingsvorm gebruiken. Daar zijn twee voorwaarden aan gekoppeld:

  • De functies moeten rechtstreeks verband houden met de organisatie van een event.
  • De activiteiten moeten direct betrekking hebben op werk dat gelinkt is aan een van volgende NACE-codes:
    • gespecialiseerde beeld-, verlichtings- en geluidstechnieken (NACE 90.023) ;
    • exploitatie van schouwburgen, theaters, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst (NACE 90.041) ;
    • beheer en exploitatie van culturele centra en multifunctionele zalen ten behoeve van culturele evenementen (NACE 90.042) ;
    • de organisatie van congressen en beurzen (NACE 82.300) ;
    • de organisatie van sportevenementen (NACE 93.199).

Artistieke, artistiek-technische en artistiek-ondersteunende functies die activiteiten omvatten zoals bepaald door de wet van 16 december 2022 tot oprichting van de Kunstwerkcommissie en tot verbetering van de sociale bescherming van kunstwerkers zijn hoe dan ook uitgesloten.

Wie mag je aanwerven voor een flexi-job?

Flexi-jobwerknemers zijn:

  • gepensioneerden, of
  • loontrekkenden die, naast hun gewone tewerkstelling van minstens 4/5e van een voltijdse betrekking, bij jullie een centje kunnen bijverdienen. Concreet moet een flexi-werknemer in het derde kwartaal dat aan de flexi-job voorafgaat, minstens 4/5 gewerkt hebben bij één of meerdere andere werkgevers.

Het is niet toegelaten om:

  • iemand van het eigen personeel aan te nemen in een flexi-job tijdens de opzegtermijn of in de periode gedekt door een verbrekingsvergoeding of ontslagcompensatievergoeding ;
  • iemand aan te nemen in een flexi-job die een tewerkstelling heeft van 4/5 of meer binnen een verbonden onderneming (verbonden ondernemingen zijn bijvoorbeeld een moeder- en dochtervennootschap, of ondernemingen die samen een consortium vormen omdat ze onder een centrale leiding staan) ;
  • iemand aan te nemen in een flexi-job die al voor jou werkt in het kader van een andere arbeidsrelatie ;
  • iemand aan te nemen in een flexi-job die het arbeidsvolume verlaagde door over te gaan van 100% (in het 4de kwartaal dat aan de flexi-job voorafgaat) naar 80% (in het 3de kwartaal dat aan de flexi-job voorafgaat). Dat verbod geldt gedurende 2 kwartalen.

Wat gepensioneerden betreft, gelden volgende voorwaarden:

  • gepensioneerden die 65 jaar zijn of ouder op het moment dat ze de flexi-job opnemen. Zij kunnen onbeperkt bijverdienen.
  • Als ze nog geen 65 jaar zijn op het ogenblik van pensionering, dan kunnen ze meteen na pensionering een flexi-job uitoefenen als:
    • ze minstens 80% aan het werk waren bij een of meerdere andere werkgevers dan de flexi-jobwerkgever in kwartaal T-3 ;
    • ze in kwartaal T-2 vermeld staan in het pensioenkadaster, dat wil zeggen in het tweede kwartaal dat aan de flexi-job voorafgaat.

Hoeveel bedraagt het flexiloon?

Er bestaat geen specifiek flexiloon. Flexi-jobbers hebben minstens recht op het sectorale baremaloon voor de uitgeoefende functie. Gelden de sectorbarema's niet voor jouw organisatie? Dan heeft de werknemer recht op het algemeen minimumloon. Daarnaast heeft de werknemer ook recht op een flexivakantiegeld. Het flexivakantiegeld bedraagt 7,67% van het flexiloon.

Het flexiloon (inclusief vergoedingen, premies en voordelen) mag vanaf 1 januari 2024 ook niet méér bedragen dan 150% van het minimale basisloon.

Het netto-flexiloon omvat alle vergoedingen, premies en voordelen van welke aard ook die door de werkgever toegekend worden ter vergoeding van een prestatie geleverd in het kader van een flexi-job, en die voor de sociale zekerheid als loon gekwalificeerd worden. Maaltijdcheques zullen hier bijvoorbeeld niet onder vallen, omdat deze, als aan de voorwaarden voldaan is, niet als loon beschouwd worden. Als werkgever mag je aan een flexiwerknemer maaltijdcheques toekennen, maar deze zullen dan wel als een apart loononderdeel beschouwd worden (en niet als deel uitmakend van het flexiloon).

Als werkgever ben je wel verplicht om toeslagen en premies te betalen. Algemeen op basis van het arbeidsrecht of cao's. In onze sector-cao over de eindejaarspremie is er geen uitsluiting voor flexi-jobbers voorzien. Je zal ook rekening moeten houden met een tussenkomst voor woon-werkverkeer.

Bij elke uitbetaling aan je flexi-jobwerknemer moet je het loonplafond naleven.

Dit betekent dat het totale loon dat je voor die betaalperiode aan je flexi-jobwerknemer betaalt (meer bepaald het flexiloon en de aan RSZ-bijdragen onderworpen vergoedingen, premies en voordelen, exclusief het flexi-vakantiegeld) niet hoger mag liggen dan het loonplafond.

Wanneer je iemand onterecht als flexi-jobber aangeeft of wanneer het loonplafond niet wordt gerespecteerd beschouwen de RSZ en de fiscus de tewerkstelling als een gewone tewerkstelling. Dit betekent dat je als werkgever de gewone sociale zekerheidsbijdragen moet betalen op het flexiloon, verhoogd met 125% (dus aan 225%). Er zijn dan ook de werknemersbijdragen en de niet-afgehouden bedrijfsvoorheffing verschuldigd.

Voordelen flexi-jobs

Zowel voor jou als voor je werknemer biedt een flexi-job voordelen. We lijsten het even op:

  • Werkgevers betalen alleen een bijzondere werkgeversbijdrage van 28%.
  • Het flexiloon aangevuld met eventuele andere voordelen en de werkgeversbijdrage zijn aftrekbare beroepskosten.
  • De flexi-jobwerknemer bouwt sociale rechten op, zoals vakantiedagen en pensioen.
  • Voor de werknemer zelf is het flexiloon een netto-vergoeding die is vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen.

Voor flexi-jobbers die nog niet met (al dan niet vervroegd) wettelijk pensioen zijn, is de fiscale vrijstelling voor inkomsten uit flexi-jobs vanaf januari 2024 begrensd tot 12.000 euro op jaarbasis.

Wat zijn de te vervullen formaliteiten?

Vooraleer je een flexi-jobwerknemer de eerste keer aanwerft moet je een raamovereenkomst sluiten. Dit is geen arbeidsovereenkomst, maar legt het kader vast waarin de flexi-jobarbeidsovereenkomsten gesloten kunnen worden.

De raamovereenkomst bevat de volgende onderdelen:

  • identiteitsgegevens van beide partijen
  • beknopte omschrijving van de functie
  • het flexi-loon
  • de wijze waarop je de uiteindelijke arbeidsovereenkomst zal voorstellen aan de werknemer en de termijnen waarbinnen dit gebeurt
  • een omschrijving van de voorwaarden waaraan de flexi-jobwerknemer moet voldoen om een flexi-job te mogen uitoefenen.

Het is daarna nodig om een arbeidsovereenkomst te sluiten.

Je kan gewoon werken met één of meerdere mondelinge dagcontracten. Je bent als werkgever dus niet wettelijk verplicht om een schriftelijke arbeidsovereenkomst af te sluiten met je flexi-jobber, hoewel dit meer dan aangeraden is.

Wil je voor een langere periode samenwerken, dan kan je een schriftelijke arbeidsovereenkomst van bepaalde duur afsluiten. Zorg er dan voor dat je nooit het kwartaal overschrijf, om controle van de tewerkstellingsvoorwaarde mogelijk te maken.


Hoe dien je een Dimona-aangifte in voor flexi-jobarbeid?

Voordat de flexi-jobwerknemer begint te werken doe je een aparte Dimona-aangifte.

De manier waarop je een Dimona-aangifte doet, is afhankelijk van het type arbeidsovereenkomst dat je hebt afgesloten.

Wanneer je werkt met een schriftelijke arbeidsovereenkomst van meer dan 1 dag, dan doe je een aangifte per kwartaal, aangevuld met aanwezigheidsregistratie door een elektronisch systeem van tijdsopvolging.

Wanneer je werkt met één of meerdere dagcontracten dan doe je een Dimona-aangifte per gewerkte dag.

Een tijdige en correcte Dimona FLX met respons OK is een absolute voorwaarde om iemand als flexi-jobber te kunnen laten werken.

Welke schriftelijke informatie over loon- en arbeidsvoorwaarden moet ik bezorgen?

Ook voor elke flexi-jobwerknemer respecteer je de verplichting om schriftelijke informatie te geven over de belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden. Deze info geef je persoonlijk en uiterlijk op de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.

Met een schriftelijke flexi-jobarbeidsovereenkomst kan je ook meteen al de informatie via de arbeidsovereenkomst zelf geven.

Anderen lazen ook dit:

Wettelijk kader voor de samenlevingsdienst

Recent werd de wet tot invoering van een Samenlevingsdienst gepubliceerd. Er is voortaan een wettelijk kader met een apart statuut voor jongeren die zich inzetten bij een gastorganisatie voor een project van algemeen belang.

Vanaf 1 juli in Brussel: werkgelegenheidssteun versterkt en nieuwe werkuitkering ziet het licht

De Brusselse regering heeft een besluit aangenomen dat de werkgelegenheidssteun in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest versterkt. Zo wil ze de effectiviteit van haar werkgelegenheidsmaatregelen vergroten. Het gaat voornamelijk om aanpassingen aan de bestaande regelgeving. Hiernaast heeft ze ook een nieuwe werkuitkering ingevoerd.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!