Ga verder naar de inhoud

Inspectiediensten hebben toegang tot het Centraal Strafregister

28.09.2020

Gaan zij dan ‘veroordeelde’ organisaties opzoeken en bewust extra controleren?

Neen. De inspectiediensten van de FOD Waso (Toezicht op Sociale Wetten, Welzijn op het Werk - alsook de Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen en de Directie van de administratieve geldboeten) kunnen het Centraal Strafregister niet raadplegen om proactief te plannen welke controles ze zullen uitoefenen. De toegang dient immers om een gepaste keuze te kunnen maken inzake de strafmaat, wanneer een overtreding reeds werd vastgesteld. Een sociaal inspecteur heeft immers in vele gevallen een appreciatiemarge om een gepaste sanctie uit te spreken. Het feit dat een organisatie al eerder veroordeeld werd, kan dan een invloed uitoefenen.

De gegevens waartoe toegang wordt verleend, zijn ook niet onbeperkt. Het gaat slechts om ‘relevante’ veroordelingen: inbreuken op het Sociaal Strafwetboek, mensenhandel, discriminatie, racisme, bedrog bij faillissement, oplichterij, valsheid in geschrifte, gewelddelicten,…

Wat moet je hier nu mee als organisatie?

De boodschap blijft zoals steeds: blijf in orde met de regelgeving, dan komt alles goed. Als recidivist zal je nu immers strenger beoordeeld kunnen worden.

Heb je vragen rond het bezoek van een inspectiedienst?

Bronnen

Koninklijk besluit van 5 juli 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 juli 2001 betreffende de toegang van arbeidsinspecteurs tot het Centraal Strafregister, Staatsblad 26 juli 2018

Anderen lazen ook dit:

Vereenvoudigde procedure voor de gemeenschappelijke interne dienst

Het wordt eenvoudiger om een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) op te richten.
Op 2 mei 2024 werd een KB gepubliceerd dat de regels versoepelt voor de oprichting van een zogenaamde kleine gemeenschappelijke interne dienst.

Ergonomie op de werkplek - nieuwe regels en verplichtingen voor werkgevers

De Codex over het welzijn op het werk werd aangepast: ergonomie op de werkplek krijgt er een belangrijkere plaats in. De regels zijn in werking getreden op 25 mei 2024. Wat betekent dit voor jou?

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!