Ga verder naar de inhoud

Vlaamse doelgroepvermindering aanwerving personen zonder recente duurzame werkervaring

27.03.2023

Een doelgroepvermindering zorgt ervoor dat je onder bepaalde voorwaarden een vermindering kan krijgen op de socialezekerheidsbijdragen die je als werkgever moet betalen voor een werknemer.

Sinds 1 oktober 2023 is er een nieuwe Vlaamse doelgroepvermindering voor de aanwerving van personen zonder recente duurzame werkervaring. Deze vervangt de aanwervingsincentive voor langdurig werkzoekenden, die ophoudt te bestaan.

Voorwaarden voor de werknemer

Van deze doelgroepvermindering kan je als werkgever sinds 1 oktober 2023 genieten als de persoon zonder recente, duurzame werkervaring voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Deze moet werken in een vestigingseenheid in het Vlaams Gewest. Als je niet over een vestigingseenheid in België beschikt, maar je wel een werknemer in België tewerkstelt en deze werknemer tijdens het betrokken kwartaal hoofdzakelijk in het Vlaams Gewest wordt tewerkgesteld, dan komt deze ook in aanmerking.
  • De werknemer is minstens 25 jaar en jonger dan 58 jaar op de laatste dag van het kwartaal waarin de werknemer in dienst treedt.
  • Deze is op de dag voor indienstneming ingeschreven bij de VDAB.
  • De werknemer was vóór indiensttreding minstens 2 jaar ingeschreven als niet-werkende werkzoekende bij VDAB. Bepaalde periodes worden gelijkgesteld aan een periode als werkzoekende, zoals periodes van korte tewerkstelling, arbeidsongeschiktheid of hechtenis
  • De werknemer heeft minstens een halftijdse arbeidsovereenkomst. Het mag zowel een tijdelijke of vaste tewerkstelling zijn.
    Werkt de werknemer minder dan halftijds in het kwartaal waarvoor de werkgever de doelgroepvermindering aanvraagt? Dan moet de werknemer in dat kwartaal minstens 27,5% van een normale voltijdse prestatie daadwerkelijk aan de slag zijn.
  • Om in aanmerking te komen voor de doelgroepvermindering moet het refertekwartaalloon van de werknemer minder dan 10.000 euro per kwartaal bedragen. Het refertekwartaalloon is het brutoloon tijdens een kwartaal van voltijds en ononderbroken werken.

Periodes gelijkgesteld als werkzoekende

Om in aanmerking te komen moet de persoon minstens 2 jaar ingeschreven zijn bij de VDAB als niet-werkende werkzoekende. Er zijn een aantal periodes gelijkgesteld als werkzoekende. Het gaat om arbeidsongeschiktheid, hechtenis en korte tewerkstelling.

Voor meer informatie hieromtrent kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid.

Bedrag

Als werkgever krijg je de vermindering van 1.000 euro per kwartaal als de werknemer minstens 80% van een normale voltijdse prestatie werkt.

Het bedrag van de doelgroepvermindering wijkt af als:

  • de werknemer minder dan 80% van een normale voltijdse prestatie werkt in een bepaald kwartaal. De vermindering wordt in dat geval aangepast aan de deeltijdse tewerkstelling.
  • de vermindering groter is dan de werkgeversbijdrage. De vermindering wordt dan herleid tot het bedrag van de te betalen werkgeversbijdrage.

Lees meer over de berekening van de bedragen op de website van de sociale zekerheid.

Duur

De doelgroepvermindering geldt voor maximaal 4 kwartalen, inclusief het kwartaal van indiensttreding.

Anderen lazen ook dit:

Wettelijk kader voor de Samenlevingsdienst

Voortaan is er een wettelijk kader met een apart statuut voor jongeren die zich inzetten bij een gastorganisatie voor een project van algemeen belang.

Vanaf 1 juli in Brussel: werkgelegenheidssteun versterkt en nieuwe werkuitkering ziet het licht

De Brusselse regering heeft een besluit aangenomen dat de werkgelegenheidssteun in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest versterkt. Zo wil ze de effectiviteit van haar werkgelegenheidsmaatregelen vergroten. Het gaat voornamelijk om aanpassingen aan de bestaande regelgeving. Hiernaast heeft ze ook een nieuwe werkuitkering ingevoerd.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!