Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 481 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 20 van 41

FAQ: Wat is de doelgroepvermindering aanwerving eerste werknemer precies?

Je hebt als nieuwe werkgever gedurende een aantal kwartalen recht op een doelgroepvermindering als je een eerste t.e.m. een zesde werknemer aanwerft. In deze FAQ kom je te weten aan welke voorwaarden je als werkgever moet voldoen.

VIA: Deze 5 cao's sloten we in november 2021 in PC 329.01

Voor de concrete uitvoering van de afspraken die we maakten in de Vlaamse Intersectorale Akkoorden moesten we eerst nog onze handtekening zetten onder een paar cao's. Dat is nu rond. In dit artikel zetten we kort op een rij wat deze cao's precies inhouden en welke deadlines of verplichtingen er voor jou als werkgever bij komen kijken.

VIA6: meer opleidingsdagen voor organisaties met meer dan 20 medewerkers

Als je organisatie meer dan 20 voltijdse equivalenten telt, dan ben je gebonden aan bepaalde vormingsinspanningen. Dit aantal opleidingsdagen zal de komende jaren voorzichtig stijgen. Let op: Er is naar aanleiding van de Wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen, BS 10 november 2022 (Arbeidsdeal) ook een individueel opleidingsrecht ingevoerd.

Recht op aaneensluitende periode van 3 weken verlof in PC 329.01

In het kader van de VIA6-akkoorden hebben we een sectorale cao afgesloten die het recht creëert voor werknemers in PC 329.01 om een aaneensluitende periode van 3 weken jaarlijkse vakantie op te nemen. Dit recht geldt vanaf 1 januari 2022 en dit gedurende het hele jaar.

Corona: FAQ vaccinatie en privacy van de werknemers

De vaccinatiegraad in Vlaanderen is intussen hoog genoeg om iedereen terug te laten keren naar de werkvloer.

Om grote evenementen veilig te laten doorgaan mag je nu ook vragen naar het Covid-certificaat van de deelnemers, het zogenaamde "Covid safe ticket".

Maar hoe zit het nu met de werknemers? In dit artikel lees je de antwoorden op enkele veel gestelde vragen met betrekking tot vaccinatie en werknemers.

Intussen is het voor organisaties vanaf 50 werknemers ook mogelijk om de vaccinatiegraad in de organisatie op de vragen. En is er in Vlaanderen een kader uitgewerkt om vaccinaties op de werkvloer mogelijk te maken onder bepaalde voorwaarden. We lichten deze maatregelen hier ook kort toe.

Syllabus welzijn

De preventieverplichtingen die voortvloeien uit de welzijnswet gelden voor al je werknemers. Als werkgever treft je alle nodige maatregelen die nodig zijn om hun welzijn te bevorderen. Wil je er graag alles over weten? Download dan onze syllabus welzijn.

Concretere opdrachten voor externe diensten

Als werkgever ben je aangesloten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Zij staan je bij in je welzijnsbeleid. Maar wat betekent dat nu in de praktijk? Een KB voert een strakkere timing in wat betreft de bedrijfsbezoeken die zij doen en concretiseert het beleidsadvies dat naar "kleinere werkgevers" moet worden geformuleerd.

Hier lees je wat er verandert en op wie dit van toepassing is.

Alles over SWT in onze sector

Wanneer is SWT een recht voor uw werknemer? Hoe kan je de loopbaan nagaan? Welke stelsels bestaan er? Dat en meer lees je verder in dit bericht.

Loonnorm 2021-2022: regering neemt het heft in eigen handen

Een kb van 30 juli 2021 bepaalt dat de maximale loonstijging voor 2021-2022 0,4% bedraagt. De regering legt die loonnorm zelf vast, nadat de sociale partners geen akkoord bereikten.

‘Coronapremie’ in de vorm van consumptiecheque

Wil je je werknemers dit jaar iets extra geven omdat ze zichzelf overtroffen hebben tijdens de moeilijke voorbije maanden? De regering heeft als onderdeel van het loonakkoord een ‘coronapremie’ in het leven geroepen, die de vorm krijgt van een consumptiecheque tot 500 euro. Hieronder lees je onder welke voorwaarden je deze consumptiecheque kunt toekennen aan werknemers. Hier lees je er alles over.

Mantelzorgverlof: alles wat je moet weten als werkgever

Het mantelzorgverlof werd in het leven geroepen op 1 september 2020 als specifieke vorm van thematisch verlof. In dit artikel zetten we alle voorwaarden en modaliteiten nog eens op een rijtje.

Goed nieuws voor werknemers die zorg dragen voor een zorgbehoevend persoon: vanaf 1 september 2021 wordt de maximale duur van het mantelzorgverlof per zorgbehoevende persoon opgetrokken tot 3 maanden volledige onderbreking en tot 6 maanden bij een vermindering van de arbeidsprestaties tot 1/2e of 1/5e.

Rechtspraak: vrijwilliger en werkloos met uitkeringen? Voorafgaande aangifte doen bij de RVA is essentieel.

In een arrest bevestigt het Arbeidshof van Luik het belang van de voorafgaande aangifte van een vrijwillige activiteit als je als werkloze uitkeringen ontvangt Deze aangifte laat de RVA toe enerzijds de impact van de activiteit op de beschikbaarheid van de werkloze en op het karakter van vrijwillige activiteit na te gaan en anderzijds de eventuele controles uit te voeren.

We kijken eerst even naar de feiten van de zaak, waarna een analyse van de uitspraak volgt.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!