Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 481 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 21 van 41

Sociaal akkoord krijgt uitvoering in NAR-cao's

Vorige maand kwamen de sociale partners tot een akkoord over een heel deel maatregelen: van landingsbaan tot minimumlonen. Deze princiepsakkoorden moesten nog in regelgevende teksten gegoten worden. Nu heeft de NAR zijn huiswerk klaar: een reeks cao's werd deze week gepubliceerd.

De cao's nr. 150 tot nr. 159 werden deze week afgesloten. In dit artikel lijsten we de verschillende maatregelen kort op, waarna wordt doorverwezen naar de uitgebreide analyse van onze collega's bij Unisoc.

Rechtspraak: ongerechtvaardigde verlenging van arbeidsongeschiktheid kan tot verbreking arbeidsovereenkomst leiden

Een vonnis van de arbeidsrechtbank van Henegouwen (afdeling Doornik) bevestigt dat een tekortkoming in hoofde van de werknemer kan leiden tot een met verbreking van de arbeidsovereenkomst gelijkgestelde handeling.

Iets minder abstract: sommige tekortkomingen van werknemers kunnen aanzien worden als een beëindiging van de arbeidsovereenkomst door die werknemer, waardoor de werknemer aan de werkgever een verbrekingsvergoeding verschuldigd is. Belangrijk criterium om dit te beoordelen is het voortdurend karakter van deze tekortkoming.

Simuleer je loonkosten met onze looncalculator

Met deze looncalculator simuleer je makkelijk de loonkosten van je medewerkers. Zo schud je als Sociare-lid makkelijk en eenvoudig begrotingen uit je mouw. Voor één kalenderjaar of meerdere, voor één medewerker of voor je hele personeelsploeg.

Fiscale fiche 281.10: vanaf inkomstenjaar 2022 bedragen kostenvergoedingen vermelden

De fiscus wil meer zicht krijgen op de kostenvergoedingen die je als werkgever aan je werknemers toekent. Vanaf 2022 zal je dus exacte bedragen moeten invullen op de fiche 281.10.

Je personeel informeren over het ontslag van een ex-werknemer: wat mag je zeggen en wat niet?

Je ontslaat een werknemer en wil je personeel daarover informeren. Hoe ver mag je daarin gaan?

In een recente beslissing heeft de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) zich over die vraag moeten buigen, nadat twee werknemers een klacht hadden ingediend. Ze verweten de werkgever aan de andere werknemers gecommuniceerd te hebben over hun ontslag en de omstandigheden daarvan. De conclusie van de GBA: communiceer enkel wat strikt noodzakelijk is voor een passend personeelsbeleid.

Uitgebreid rouwverlof voor werknemers die naaste verliezen en klein verlet voor pleegouders en -kinderen

Werknemers die een kind, echtgenoot of samenwonende partner verliezen, hebben voortaan recht op 10 dagen rouwverlof, in plaats van 3 dagen zoals voorheen.

Daarnaast wordt het rouwverlof ook uitgebreid naar pleegkinderen en -ouders.

Deze regelgeving geldt voor alle overlijdens vanaf 25 juli 2021.

Vlaams Opleidingsverlof: definitief kader voor digitale opleidingen

Door de maatregelen rond social distancing om de (weder)opmars van het coronavirus te stuiten, gebeuren opleidingen meer en meer digitaal. Het kan daarbij gaan om rechtstreekse digitale contacten, maar ook om online modules die afgewisseld worden met (online) contactmomenten, het zogenaamde blended learning.

De regelgeving rond Vlaams Opleidingsverlof of VOV werd vorige zomer aangepast voor het schooljaar 2020-2021. Deze tijdelijke maatregelen worden nu definitief ingevoerd.

Telethuiswerk: hoe organiseer ik het praktisch in coronatijden?

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het telethuiswerk de regel bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten voor alle personeelsleden wiens functie zich ertoe leent, in de mate dat de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten en de dienstverlening dit toelaat. Je maakt hier best praktische afspraken over met je werknemers, afgestemd op de huidige situatie. Lees meer in deze update.

Wijk-werkcheques blijven langer geldig door corona

Naar aanleiding van de coronamaatregelen konden bepaalde wijk-werkactiviteiten niet meer worden verdergezet. Om deze reden heeft de overheid de geldigheidsduur van de wijk-werkcheques verlengd.

Groepsverzekering: de Wijninckxbijdrage in 2021

In 2019 is voor de groepsverzekering de definitieve Wijninckxbijdrage in werking getreden, die berekend wordt op basis van de reserve aangroei in het voorafgaand jaar. De bijdrage is verschuldigd zodra de pensioendoelstelling voor dat jaar overschreden is, en bedraagt 3% van de rendementsgecorrigeerde aangroei voor dat jaar.

Persoon die steun verleent aan slachtoffer van discriminatie heeft nu recht op dezelfde bescherming

Op aandringen van Europa heeft ook Vlaanderen de antidiscriminatiebepalingen voor een evenredige participatie op de arbeidsmarkt uitgebreid. Vanaf nu geniet ook de persoon die steun verleent aan het slachtoffer van discriminatie op de werkvloer dezelfde bescherming als het slachtoffer zelf. Het gaat om zowel formele als informele steun.

Rechtspraak GDPR & Privacy: verwijder e-mailadressen van ex-werknemers

In een uitspraak van de geschillenkamer van 29 september 2020 heeft de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) een administratieve boete opgelegd van 15.000 euro aan een organisatie die de e-mailadressen van ex-werknemers pas na meer dan 2,5 jaar had afgesloten.

We bekijken hierna kort even de feiten van deze zaak en de beslissing van de GBA. En we geven tips mee over hoe je dergelijk scenario kan vermijden

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!