Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 481 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 22 van 41

Fiscale stimulans om werknemersopleidingen te verhogen

Om werkgevers aan te moedigen hun werknemers meer opleidingen te laten volgen, werd een nieuwe gedeeltelijke vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing opleiding van werknemers in het leven geroepen.

Als aan alle voorwaarden voldaan is, moet je vanaf 1 januari 2021 een bedrag van 11,75% van de bezoldiging van de betrokken werknemer niet meer doorstorten naar de fiscus. Deze maatregel geldt voor werkgevers uit de privésector.

Een fiets leasen: wat je moet weten als werkgever

Denk je eraan om met een fietsleasingbedrijf in zee te gaan en je werknemers een bedrijfsfiets aan te bieden? Hieronder vind je 3 voordelen en 3 aandachtspunten wanneer je kiest voor de fiets.

Alles over vakantiegeld voor bedienden

Mei en juni zijn traditioneel de maanden waarin werkgevers aan hun bedienden het 'dubbel vakantiegeld' uitbetalen. Hoewel de berekening van dit vakantiegeld in de praktijk vaak door het sociaal secretariaat gebeurt, is het voor iedere werkgever interessant om te weten hoe dit berekend wordt.

Corona: hoe kan je sneltesten inzetten in je organisatie?

In de strijd tegen het coronavirus kan je op de werkvloer in bepaalde gevallen inzetten op sneltesten. Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn om clusterbesmettingen in te dammen. Het wettelijk kader daarvoor is nu klaar, en voorziet hierbij een belangrijke rol voor de preventiediensten. In dit artikel gaan we dieper in op alle mogelijkheden en voorwaarden.

Aanvullende vakantie ('Europees verlof'): wat moet je weten als werkgever?

De Belgische vakantiewetgeving is zo opgebouwd dat werknemers in het jaar voor ze vakantie willen nemen al moeten gewerkt werken. Je bouwt immers met prestaties in een bepaald jaar vakantierechten op voor het volgende jaar.

Dat zorgt ervoor dat werknemers die net beginnen werken of een activiteit hervatten, een onvolledig verlofpotje hebben. Dit is niet in overeenstemming met het Europees recht. Vandaar dat sinds 2012 het systeem van aanvullende vakantie bestaat. Vaak wordt naar deze mogelijkheid om vakantie aan te vullen ook verwezen als Europees verlof, omdat dit systeem bestaat om de Belgische wetgeving in overeenstemming te brengen met het Europese recht.

Werknemers zijn niet verplicht deze aanvullende vakantie te nemen, aangezien het loon dat zij voor deze aanvullende vakantiedagen krijgen, wordt afgehouden van het dubbel vakantiegeld van het daaropvolgende jaar.

Hieronder lees je wie er recht heeft op aanvullende vakantie, op hoeveel aanvullende vakantiedagen en welke impact dit heeft op de werkgever.

Maaltijdcheques: alle voorwaarden op een rijtje

Denk je eraan om maaltijdcheques te geven aan werknemers in je organisatie? Dan is het een goed idee om eerst de spelregels hieronder door te nemen. Maaltijdcheques zijn in principe immers loon, waarop je de volledige bijdragen verschuldigd bent. Slechts wanneer je onderstaande regels volgt, zijn maaltijdcheques vrijgesteld van sociale en fiscale bijdragen, waardoor het een voor werknemer en werkgever gunstig voordeel is.

Goed om weten: sinds 2016 zijn papieren maaltijdcheques afgeschaft. Nu zijn enkel nog elektronische maaltijdcheques mogelijk.

Gedeeltelijke werkhervatting: wat je moet weten als werkgever

Gedeeltelijke of progressieve werkhervatting: alle spelregels voor werkgevers op een rijtje.

Vlaams arbeidsmarktbeleid: wijzigingen voor wie buitenlandse werknemers in dienst heeft

Een besluit van de Vlaamse regering van 8 januari 2021 voert verschillende wijzigingen door aan het Vlaamse arbeidsmarktbeleid. De wijzigingen hebben te maken met de tewerkstelling van buitenlandse werknemers & treden in werking op 1 maart 2021.

Een arbeidsovereenkomst digitaal ondertekenen: kan dat?

Kan je een contract dat je afsluit met een nieuwe werknemer digitaal laten ondertekenen? Het antwoord is ja, maar zijn enkele voorwaarden die moeten worden nageleefd.

Alles wat je moet weten over verlof om medische bijstand

Een werknemer wil zorg dragen voor een zwaar ziek familie- of gezinslid en de komende tijd wat minder gaan werken. Hiervoor bestaat het thematisch verlof om 'medische bijstand'. Hier lees je welke werknemers dit kunnen opnemen, hoe lang, voor welke zorgbehoevende en welke aandachtspunten gelden voor jou als werkgever.

Wat moet ik als werkgever weten over jeugdvakantie?

Een werknemer bouwt zijn vakantierechten op in het vakantiedienstjaar. Een jeugdige werknemer die zijn studies beëindigde in het vakantiedienstjaar, heeft bijgevolg in het vakantiejaar geen recht op 4 weken vakantie. Voldoet die werknemer aan een aantal voorwaarden, dan kan hij als aanvulling op zijn jaarlijkse vakantie jeugdvakantie opnemen zodat zijn vakantie in totaal vier weken bedraagt.

Inschakelingsbanen vervangen DSP en SINE-contracten in Brussel vanaf 2021

Vanaf volgend jaar gaat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest extra inzetten op de inschakeling van kwetsbare mensen op de werkvloer. Erkende sociale ondernemingen kunnen vanaf 2021 medewerkers aannemen in een inschakelingsbaan. Wat dat precies is en wie er in aanmerking komt, lees je hieronder.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!