Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 481 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 3 van 41

Sociale verkiezingen 2024: periode van dag Y (verkiezingsdag) tot dag Y+144

Eindelijk is de dag van de sociale verkiezingen daar. De stembureaus worden ingericht, de bolletjes worden gekleurd en het resultaat wordt bekend gemaakt. Met onderstaande informatie ben je helemaal klaar voor de hoogdag van de sociale democratie en de daaropvolgende stappen.

FAQ: Werknemers beschermd tegen ontslag

Wie is beschermd tegen ontslag? Wat zijn de sancties als je de werknemer toch ontslaat? Wanneer start de bescherming? Wanneer eindigt de bescherming? Een antwoord vind je in onderstaand overzicht.

Cao 19/9 aangepast: Hogere werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer met de trein vanaf 1 juni 2024

Op 8 april 2024 hebben de sociale partners hebben in de Nationale Arbeidsraad (NAR) de cao nr. 19/11 gesloten. Deze cao wijzigt een aantal bepalingen in de cao nr. 19/9 met betrekking tot de werkgeverstussenkomt voor het woon-werkverkeer met gemeenschappelijk openbaar vervoer.

Vanaf 1 juli 2024: geen leeftijdsvereiste meer voor doelgroepvermindering voor personen zonder recente duurzame werkervaring

Vanaf 1 juli 2024 valt de leeftijdsvereiste weg voor de doelgroepvermindering die je kan krijgen als je personen zonder recente duurzame werkervaring aanwerft. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Deze uitbreiding staat tegenover de afschaffing van de doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jonge werknemers.

Checklist inzake de veiligheid en het welzijn van de werknemer-fietsgebruiker

Almaar meer werknemers verplaatsen zich per fiets naar het werk. En dat is goed voor mens en milieu.

Maar daarmee rijst ook de vraag naar de verplichtingen van de werkgever in verband met de veiligheid en het welzijn van de fietsende werknemers. De NAR publiceerde daarom een handige checklist met een overzicht van de voornaamste verplichtingen.

Vanaf 1 april 2024 bijdrage te storten aan Terug Naar Werk-fonds bij medische overmacht

Beëindig je als werkgever de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht? Dan moet je sinds 1 april 2024 geen bijzondere regeling outplacement meer aanbieden aan je werknemer.

Deze outplacementverplichting is vervangen door een bijdrage van 1.800 euro te betalen aan het Terug Naar Werk-fonds.

Opleiding: je verplichtingen als werkgever

Afhankelijk van de grootte van je organisatie, heb je als werkgever een aantal verplichtingen rond opleiding van je werknemers.

In de wet werkbaar en wendbaar werk ("de wet Peeters") was er een algemeen kader vastgelegd voor de opleidingsinspanningen: het aantal dagen opleiding dat een werkgever moet voorzien voor zijn werknemers. De wet legde het initiatiefrecht in handen van de sectorale sociale partners.

In het kader van de VIA6-akkoorden werd er op 8 november 2021 een cao gesloten in PC 329.01 om het quotum van opleidingsdagen verder op te trekken in de komende jaren.

Door de komst van de wet op de arbeidsdeal (wet van 3 oktober 2022) valt de regeling van deze sectorale cao volgens de interpretatie van Sociare zonder voorwerp. Deze cao is dus niet meer van toepassing.

Wat de huidige verplichtingen voor werkgevers zijn, lees je in dit artikel.

Deadline: opleidingsplan

Werkgevers met minstens 20 werknemers moeten jaarlijks, voor 31 maart, een opleidingsplan opstellen.

Subsidies voor pilootprojecten innovatieve arbeidsorganisatie: tweede cyclus

De Nationale Arbeidsraad en de Federale Overheidsdienst Werk, Arbeid en Sociaal Overleg werken opnieuw samen een systeem uit ter ondersteuning van pilootprojecten inzake innovatieve arbeidsorganisatie. Organisaties en sectoren kunnen tussen 1 april en 31 mei 2024 een subsidieaanvraag indienen.

Rechtspraak: Kan een werknemer ontslag nemen via e-mail?

De ontslagregels zijn strikt. Respecteer je ze niet? Dan kan dat zware (financiële) gevolgen hebben. Je bent daarom het best waakzaam als je een arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Maar wat als werknemers je niet op de juiste manier informeren over hun ontslag? Ze sturen je een sms of e-mail, maar ze laten het na om de juiste informatie in de ontslagbrief op te nemen. Aan de hand van recente rechtspraak leggen we je uit wat jouw mogelijkheden zijn in zo'n situatie.

Uitstel mogelijk voor indienen aangifte patrimoniumtaks

De FOD Financiën besliste om organisaties de mogelijkheid te bieden een uitstel tot uiterlijk 31 mei 2024 aan te vragen voor het indienen en betalen van de patrimoniumtaks.

Referentie-CO₂-coëfficiënt 2024 voor bedrijfswagens

De referentie- CO₂-uitstoot voor 2024 werd bekendgemaakt. Voor alle brandstoftypes stellen we een daling vast in vergelijking met de voorgaande jaren. Werknemers zullen hierdoor meer belastingen moeten betalen op het voordeel van alle aard, verbonden aan het privégebruik van hun bedrijfswagen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!