Ga verder naar de inhoud

Uitgebreid rouwverlof voor werknemers die naaste verliezen en klein verlet voor pleegouders en -kinderen

13.07.2021

Werknemers die een kind, echtgenoot of samenwonende partner verliezen hebben voortaan recht op 10 dagen rouwverlof. Voor het ingaan van deze regelgeving kunnen zij hiervoor maar 3 dagen klein verlet opnemen.

Daarnaast krijgen pleegouders voortaan ook recht op klein verlet bij overlijden van een pleegkind.

Deze regelgeving geldt voor alle overlijdens vanaf 25 juli 2021.

10 dagen rouwverlof bij overlijden echtgenoot, samenwonende partner, kind of pleegkind

Concreet is er een uitbreiding van 3 naar 10 dagen rouwverlof bij het overlijden van:

  • de echtgenoot of echtgenote of samenwonende partner;
  • een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner; of
  • een pleegkind in het kader van een langdurige pleegzorg op het moment van het overlijden of in het verleden

Er is sprake van langdurige pleegzorg als bij aanvang duidelijk is dat het kind voor minstens zes maanden in hetzelfde pleeggezin bij dezelfde pleegouder of dezelfde pleegouders zal verblijven.

Praktisch:

  • De eerste 3 dagen moet de werknemer verplicht opnemen in de periode tussen het overlijden en de begrafenis.
  • De overige 7 dagen mag de werknemer vrij opnemen binnen het jaar na het overlijden.
  • Het gaat om betaalde afwezigheidsdagen van klein verlet (of kort verzuim).
  • De uitbreiding geldt zowel voor werknemers, ambtenaren als zelfstandigen.

Aanrekening op periode gewaarborgd loon

Wanneer de werknemer aansluitend op het klein verlet wegens overlijden van echtgenoot, samenwonende partner, een kind van de werknemer of van echtgenoot of samenwonende partner arbeidsongeschikt is, gebeurt er een aanrekening op de periode gewaarborgd loon wegens ziekte.

Vanaf de vierde dag klein verlet zal er een aanrekening gebeuren op de periode van gewaarborgd loon wegens arbeidsongeschiktheid.
Dit gebeurt enkel op voorwaarde dat vierde dag afwezigheid wegens overlijden aansluit op een derde dag afwezigheid wegens overlijden.

Rouwverlof bij kortdurende pleegzorg

Het wetsvoorstel voert een recht in op rouwverlof (klein verlet) bij het overlijden van een pleegkind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner in het kader van kortdurende pleegzorg op het moment van het overlijden.

De werknemer heeft recht op 1 dag klein verlet op te nemen op de dag van de begrafenis. Deze dag kan op een ander moment worden opgenomen op vraag van de werknemer en met akkoord van de werkgever

Rouwverlof bij overlijden pleegouder

Een werknemer zal nu ook recht hebben op rouwverlof bij overlijden van een pleegouder van de werknemer in het kader van langdurige pleegzorg op het moment van het overlijden.

De werknemer heeft recht op 3 dagen rouwverlof te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis. Er kan van de periode, waarin deze dagen moeten opgenomen worden, afgeweken worden op vraag van de werknemer en met akkoord van de werkgever

Gelijkstelling feitelijk samenwonende partner

Het koninklijk besluit van 28 augustus 1963 stelt de wettelijk samenwonende gelijk met de echtgenoot. Met betrekking tot het klein verlet ingeval van overlijden geldt nu een ruimere gelijkstelling: zowel de wettelijk samenwonende partner als de feitelijk samenwonende partner worden met de echtgenoot gelijkgesteld.

Soepele opname op vraag van de werknemer

Voor alle vormen van rouwverlof is nu voorzien dat er kan worden afgeweken van de periode waarin de dagen moeten worden opgenomen, op vraag van de werknemer en met akkoord van de werkgever.

Anderen lazen ook dit:

Vlaams opleidingsverlof: wijzigingen voor het schooljaar 2024-2025

De Vlaamse regering wil het Vlaams Opleidingsverlof vanaf het schooljaar 2024-2025 op een aantal punten wijzigen.

Voorlopig zijn deze wijzigingen nog in ontwerpfase. Dit wil zeggen dat ze nog niet definitief zijn en nog moeten voorgelegd worden aan de SERV en de Raad van State.

Hieronder geven we een overzicht van de wijzigingen die, onder voorbehoud van publicatie in het Staatsblad, vanaf 1 september 2024 in werking zullen treden.

Tijdskrediet of thematisch verlof vroeger beëindigen: niet meer terugbetalen

Wie ervoor kiest om een loopbaanonderbreking vroegtijdig stop te zetten, moet vanaf september 2024 niet meer alle uitkeringen terugbetalen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!