Ga verder naar de inhoud

Vlaams opleidingsverlof: wijzigingen voor het schooljaar 2024-2025

18.06.2024

De Vlaamse regering wil het Vlaams Opleidingsverlof vanaf het schooljaar 2024-2025 op een aantal punten wijzigen.

Voorlopig zijn deze wijzigingen nog in ontwerpfase. Dit wil zeggen dat ze nog niet definitief zijn en nog moeten voorgelegd worden aan de SERV en de Raad van State.

Hieronder geven we een overzicht van de wijzigingen die, onder voorbehoud van publicatie in het Staatsblad, vanaf 1 september 2024 in werking zullen treden.

Verduidelijking aanduiding als opleidingsverstrekker

Als een opleiding wordt gegeven door een lesgever die ook werknemer is bij dezelfde werkgever als de werknemer die de opleiding volgt, leidde dit tot onduidelijkheid over de naleving van de administratieve verplichtingen van de werkgever en de opleidingsverstrekker.

In dit geval zal de werkgever als opleidingsverstrekker worden beschouwd, waardoor hij de administratieve verplichtingen moet naleven.

Als de werknemer die de opleiding volgt een uitzendkracht is en de lesgever ook werknemer is van de gebruiker van die uitzendkracht, wordt de gebruiker beschouwd als opleidingsverstrekker.

Wijziging registratietermijn opleidingen

Op dit ogenblik moet de opleidingsverstrekker bepaalde opleidingen tenminste 3 maanden voor de start van de opleiding registreren.

Deze verplichting vervalt. Voortaan zal het voldoende zijn dat de opleiding uiterlijk bij de start van de opleiding geregistreerd is.

Als het departement Vlaams Opleidingsverlof bijkomende informatie opvraagt over de opleiding en deze informatie niet binnen 30 dagen bezorgd wordt, vervalt de registratieaanvraag.

Aanwezigheidsvereiste opleidingen

Wat de aanwezigheidsvereiste van de werknemer voor het recht op opleidingsverlof betreft, wordt er een onderscheid gemaakt tussen 3 types van opleidingen:

  • Opleiding met vereiste regelmatige aanwezigheid:
    De opleidingsverstrekker zal de ongewettigde afwezigheden niet meer moeten attesteren. De werknemer heeft recht op opleidingsverlof bij een aanwezigheid van minstens 50% van de contacturen. Voor ieder aanwezig uur wordt de VOV-subsidie toegekend.

  • Opleiding met eindbeoordeling zonder regelmatige aanwezigheid:
    Voor opleidingen in het kader van ondernemerschapstrajecten bij Syntra, de postgraduaten en de opleidingen van private opleidingsverstrekkers waar na het volgen van de opleiding een getuigschrift wordt afgeleverd dat de deelnemers het beroep mogen uitoefenen, is een deelname aan de eindbeoordeling voldoende voor het bekomen van het recht op opleidingsverlof. De VOV-subsidie wordt toegekend voor alle ingeschreven uren.

  • 'Blended' opleiding (= combinatie van fysieke contacturen en online learning):
    Bij een 'blended' opleiding die niet behoort tot het reguliere aanbod van de publieke opleidingsverstrekkers, moet de opleidingsverstrekker een attest afleveren waaruit blijkt dat het volledig leerproces werd doorlopen.

Terugbetaling aan de werkgever

De werkgever moet een terugbetalingsaanvraag indienen binnen 3 maanden na de start van de opleiding.

Als het departement Vlaams Opleidingsverlof bijkomende informatie opvraagt en deze informatie niet binnen 30 dagen bezorgd wordt, vervalt de registratieaanvraag.

De terugbetaling aan de werkgever gebeurt enkel als de werknemer akkoord is om de opleiding te volgen onder het stelsel van het Vlaams Opleidingsverlof.

Verlenging gemeenschappelijk initiatiefrecht

De Vlaamse Regering heeft beslist het gemeenschappelijk initiatiefrecht voor het Vlaams Opleidingsverlof nogmaals te verlengen in het schooljaar 2024-2025.

Dat betekent dat als je als werkgever een opleiding voorstelt aan een werknemer, die al Vlaams opleidingsverlof opneemt voor een zelfgekozen opleiding, en je werknemer gaat hierop in, het persoonlijk maximum voor Vlaams opleidingsverlof van de werknemer verhoogd wordt naar maximaal 250 uur.

Anderen lazen ook dit:

Tijdskrediet of thematisch verlof vroeger beëindigen: niet meer terugbetalen

Wie ervoor kiest om een loopbaanonderbreking vroegtijdig stop te zetten, moet vanaf september 2024 niet meer alle uitkeringen terugbetalen.

Wetgeving arbeidsongevallen en beroepsziekten voortaan van toepassing op 'kleine statuten'

Op 15 mei 2024 werd het koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake sociale zekerheid betreffende de "kleine statuten" van 26 april 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!