Ga verder naar de inhoud

Een vrijwilligersregister bijhouden: het kan, maar het is niet verplicht

25.09.2020

Uit verschillende hoeken wordt het bericht verspreid dat organisaties die met vrijwilligers werken verplicht een vrijwilligersregister moeten bijhouden. Sociare is het niet eens met de achterliggende redenering dat vrijwilligers onder de wetgeving over de sociale documenten vallen en het bijgevolg verplicht zou zijn om een vrijwilligersregister bij te houden. Hieronder lees je waarom we dat vinden.

  • Ook de vrijwilligerswet van 3 juli 2005 legt in die zin geen verplichting op om vrijwilligers in te schrijven in een apart register. De enige verplichting die de organisatie wel heeft, als ze forfaitaire kostenvergoedingen geeft, is het bijhouden van een boekhoudkundige lijst van die vergoedingen, aangezien de organisatie bij een controle moet kunnen aantonen welke forfaitaire vergoedingen ze heeft uitbetaald. Dit is een verplichting die voortvloeit uit het Wetboek der Inkomstenbelastingen. Zo kan de fiscus controleren dat men de kostenvergoedingsregeling, zoals opgenomen in de Vrijwilligerswet, correct toepast.
  • De organisatie registreert dus de coördinaten van de vrijwilligers en de data waarop ze welke kostenvergoeding hebben ontvangen. Bij controle kan dit opgevraagd worden. Als je als organisatie met reële kostenvergoedingen werkt, hou je ook alle bewijsstukken op naam bij.
  • We benadrukken het nog eens: een speciaal vrijwilligersregister (waarvoor sommige aanbieders flink wat geld vragen) is ook in dit geval niet nodig. Dit kan evengoed een bestand zijn dat elektronisch bijgehouden wordt.

Meer over werken met vrijwilligers?

Anderen lazen ook dit:

Wettelijk kader voor de samenlevingsdienst

Recent werd de wet tot invoering van een Samenlevingsdienst gepubliceerd. Er is voortaan een wettelijk kader met een apart statuut voor jongeren die zich inzetten bij een gastorganisatie voor een project van algemeen belang.

Vanaf 1 juli in Brussel: werkgelegenheidssteun versterkt en nieuwe werkuitkering ziet het licht

De Brusselse regering heeft een besluit aangenomen dat de werkgelegenheidssteun in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest versterkt. Zo wil ze de effectiviteit van haar werkgelegenheidsmaatregelen vergroten. Het gaat voornamelijk om aanpassingen aan de bestaande regelgeving. Hiernaast heeft ze ook een nieuwe werkuitkering ingevoerd.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!